Напреден курс за Steinberg Cubase

Напредниот курс за Steinberg Cubase, навлегува длабоко во тајните на овој комплексен софтвер, оспособувајќи ги студентите да се стекнат со многу софистицирани познавања во областа на аудио инженерингот, музичката продукција, компонирањето, аранжирањето, тајните на миксањето и мастерингот.

Во овој дел од курсот се изучува фреквентното сепарирање на аудио сигнали, напредно користење на еквилајзери и компресори, комбинирање на ефекти, симулатори на простори, како и емулирање на најпопуларните хардверски уреди.

Со помош на Cubase учиме како да снимиме, измиксаме и финализираме едно музичко дело, а со помош на Wavelab, се навлегува длабоко во тајните на мастерингот и аудио посптпродукцијата. На крајот се изучуваат стандардите за мастеринг на аудио за гејминг, за гласност на Youtube, Spotify (кој од неодамна е достапен и на нашите простори) како и правилата за компресирање на дигитални аудио фајлови, за потребите на видео продукцијата.

Исто како и во почетниот курс на Steinberg, во последната фаза се изработуваат комплексни испитни вежби, кои по проверката од страна на стручни лица во компанијата, добиваат оцени, па оние кои успешно го положиле курсот, се стекнуваат со сертификат за напреден курс за Steinberg Cubase и Wavelab. Овој сертификат гарантира дека неговиот сопственик е професионалец во областа на аудио технологијата, а доколку се земе предвид дека сертификатот е признаен секаде во светот, ова значи дека студентот е сериозно конкурентен на широкиот музички пазар.